Top 5 beste tablets voor bladmuziek (2024)

Published by Team JijKanDitOok on

Top 5 beste tablets voor bladmuziek (1)

Heb je geen zin meer in gedoe met bladmuziek waarbij je pagina’s wegwaaien en je mappen met papier moet meeslepen? Een tablet biedt uitkomst! Al je muziek bij elkaar in een handig apparaat.

Inhoud

 • 1 Hoe werkt bladmuziek op een tablet?
 • 2 Tablet voor bladmuziek kopen: waar moet je op letten?
  • 2.1 Schermgrootte
  • 2.2 Een stylus of tablet pen
  • 2.3 Bluetooth
  • 2.4 Opslagruimte
  • 2.5 Batterijduur
 • 3 Top 5 beste tablets voor bladmuziek
  • 3.1 Apple iPad Pro 12.9 inch
  • 3.2 Samsung Galaxy tab S7 Plus
  • 3.3 Lenovo Tab P11
  • 3.4 Xiaomi Pad 5
  • 3.5 Lenovo Tab M10 FHD Plus
 • 4 Welke tablet voor bladmuziek kies jij?

Hoe werkt bladmuziek op een tablet?

Om bladmuziek op je tablet te gebruiken, moet je deze eerst downloaden en importeren in een bladmuziek app.

Tip: Bij Virtual Sheet Music en Sheet Music Plus vind je duizenden digitale partituren en stukken, die je gemakkelijk kunt downloaden zodat je ze op je tablet kunt gebruiken.

Voor het lezen van bladmuziek op je tablet zijn er verschillende apps beschikbaar, al dan niet met een ingebouwde metronoom, stemapparaat, transponeerfunctie en meer.

Populaire apps zijn forScore en Piascore voor iOS en MobileSheets en Orpheus Sheet Music voor Android.

Tablet voor bladmuziek kopen: waar moet je op letten?

De keuze voor tablets is reuze. Hieronder hebben we een aantal dingen op een rijtje gezet waar je op moet letten als je je tablet ook specifiek wil gebruiken voor bladmuziek.

Schermgrootte

Top 5 beste tablets voor bladmuziek (2)

Een groot scherm is fijn als je bladmuziek wil lezen die ontworpen is voor A4 formaat. Je tablet zelf hoeft echter niet per sé diezelfde afmetingen te hebben, aangezien je met goede apps voor bladmuziek de witranden kunt verwijderen. Hierdoor wordt de genoteerde muziek automatisch groter weergegeven.

Een stylus of tablet pen

Top 5 beste tablets voor bladmuziek (3)Een tablet-pen of stylus waarmee je aantekeningen kunt maken op je digitale bladmuziek is onmisbaar. Voor elke iPad zijn er Apple pencils – let er wel even op welke iPad versie met welke generatie Apple pen werkt.

Ook sommige Android tablets hebben een pen die je op je touchscreen kunt gebruiken. Een feature die hierbij echt verschil maakt, is palm rejection. Hierbij kan je de palm van je hand op je touchscreen laten rusten terwijl je schrijft, zonder dat je palm als aanraking wordt geregistreerd.

Dat maakt het maken van aantekeningen met je pen een stuk makkelijker! Apple pencils zijn hier standaard van voorzien.

Bluetooth

Top 5 beste tablets voor bladmuziek (4)

Heb je je handen vol aan je instrument? Dan is een page turner pedaal handig om naar de volgende pagina op je tablet te gaan. Deze functie werkt in de meeste gevallen met bluetooth, dus let erop of je tablet compatible is met de pedaal die je hiervoor wil gebruiken.

Zo is de kans het kleinst dat de verbinding tussen je tablet en pedaal wegvalt terwijl je midden in een optreden zit.

Opslagruimte

Wil je veel bladmuziek op je tablet bewaren? Hoe groter de opslagruimte, hoe meer bladmuziek je kwijt kunt. Een tablet met een extra slot voor een SD kaart kan ook handig zijn: zo kan je extra muziek toevoegen en gemakkelijk delen met anderen.

Top 5 beste tablets voor bladmuziek (5)Bladmuziek opslaan in de cloud kan ook. Het grote voordeel hiervan is dat je altijd bij je collectie kan, ook als je tablet het begeeft.

Het grote nadeel is dat je afhankelijk bent van een goede internetconnectie: heb je een haperende verbinding, dan wordt muziek bekijken lastig.

Zorg er dus altijd voor dat je de bladmuziek die je nodig hebt, hebt gedownload om er zeker van te zijn dat je deze kunt gebruiken.

Batterijduur

Top 5 beste tablets voor bladmuziek (6)Een goede batterijduur is belangrijk om ervoor te zorgen dat je tablet tijdens een optreden niet opeens uitvalt. Neem voor de zekerheid ook altijd een powerbank mee, zodat je een back-up hebt in geval van nood.

Top 5 beste tablets voor bladmuziek

In deze top 5 vind je tablets voor bladmuziek die voorzien zijn van een scherm van 10 inch of meer, bluetooth en een accu die tenminste 8 uur meegaat.

Ook kun je bij alle tablets in dit rijtje een stylus gebruiken, waardoor je gemakkelijk aantekeningen kunt maken op je bladmuziek.

Apple iPad Pro 12.9 inch

Top 5 beste tablets voor bladmuziek (7) Bekijk

Het glasheldere 12.9 inch scherm van deze Apple iPad Pro is ideaal voor de scherpe weergave van bladmuziek, zelfs buiten in het zonlicht. Dankzij vier krachtige speakers zorgt deze iPad ook voor uitstekend geluid, voor degenen die het fijn vinden om ook op gehoor te oefenen.

Wil je je eigen muziek opnemen? De vijf microfoons van studiokwaliteit nemen gewelig geluid op wanneer je filmt, muziek maakt of meer.

Aantekeningen maak je met een Apple pencil (2e generatie – deze moet je er apart bij kopen). Met de bluetooth 5 access verbind je je page turner pedal gemakkelijk met je tablet.

Dankzij krachtige M1 chip is deze iPad razendsnel en zorgt er tegelijk voor dat zware apps als bijvoorbeeld Adobe of 3D games soepel kunnen draaien. Tegelijkertijd is de app energiezuinig, waardoor de batterij maar liefst 10 uur meegaat.

De iPad Pro heeft geen extern geheugenslot, maar je kunt bij de aanschaf kiezen uit tablets met verschillende opslagcapaciteit (van 128 GB tot 2TB).

Belangrijkste kenmerken:

 • Glashelder display (ook in zonlicht)
 • Krachtige speakers
 • Uitstekende microfoons
 • Groot scherm
 • Geen 3,5 mm jack
 • Geen extern geheugenslot / extra geheugen dat je kan toevoegen

Samsung Galaxy tab S7 Plus

Top 5 beste tablets voor bladmuziek (8)

Bekijk

De Samsung Galaxy Tab S7 Plus heeft een Super AMOLED scherm van 12.4 inch, helder en vlijmscherp. De smalle randen zorgen voor meer ruimte om bladmuziek goed te kunnen lezen. Dankzij de vier speakers die ondersteund worden door Dolby Atmos zorgen voor helder en goed geluid.

Met de meegeleverde S pen stylus maak je gemakkelijk notities op je bladmuziek en Bluetooth 5.0 zorgt ervoor dat je blamuziekpagina’s gemakkelijk kunt omslaan met een pedaal.

Door de krachtige Snapdragon 865 Plus octa core processor is de Tab S7 Plus razendsnel; zware apps blijven vloeiend draaien. Dat geldt ook voor specifieke Android apps voor bladmuziek, zoals Songbook, Mobilesheets en meer.

De opslagcapaciteit van 256 GB is met een micro SD kaart uit te breiden tot 1 TB. Mede dankij het SIM kaart slot ben je altijd verbonden met het internet via Wifi en 5G. De batterij gaat tot 15 uur mee.

Belangrijkste kenmerken:

 • Groot en scherp beeld
 • Werkt uitstekend met meegeleverde stylus
 • Altijd verbonden met internet dankzij 5G
 • De meegeleverde 15 watt lader doet er 3 1/2 uur over om de tablet helemaal op te laden (de tablet ondersteunt snelladen tot 45 watt. Een snellere lader zou je apart aan moeten schaffen)

Samsung Galaxy Tab S7 versus S7 Plus

Op zoek naar een iets goedkopere versie van deze tablet? De Samsung Galaxy Tab S7 heeft met 10.4 inch een wat kleiner IPS LCD scherm, in tegenstelling tot het Super AMOLED display van 12.4 inch van de S7 Plus.

Ook de batterij van de laatste gaat met zo’n 15 uur een stuk langer mee dan de 8 tot 10 uur van de S7 – wat echter nog steeds ruim voldoende is voor een gemiddelde werkdag.

Bij de S7 Plus wordt de stylus meegeleverd. Kies je voor de S7, dan kan je de tablet pen los aanschaffen.

Het laatste belangrijke verschil: met de S7 Plus kan je ook het internet op via 5G, terwijl dat met de S7 alleen kan met wifi.

Lenovo Tab P11

Top 5 beste tablets voor bladmuziek (9) Bekijk

Dankzij het 11 inch 2k beeldscherm is de Lenovo Tab P11 uitstekend geschikt om te gebruiken met bladmuziek. Speel je virtueel samen met andere muzikanten en artiesten? De 8MP camera zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent.

De ingebouwde microfoon werkt prima om jezelf op te nemen. Dankzij de uitstekende kwaliteit van de 4 speakers kun je genieten van goed geluid tijdens het luisteren naar muziek of het bekijken van films of series.

Met 128 GB opslagruimte die uit te breiden is met een micro SD kaart heb je genoeg ruimte voor een grote collectie bladmuziek. Dankzij de stevige batterij gaat de Lenovo Tab P11 tot 12 uur mee.

Belangrijkste kenmerken:

 • Uitstekende batterijduur
 • Helder scherm
 • Grote opslagcapaciteit
 • Bij deze tablet kan je de Lenovo Precision pen 2 gebruiken voor notities, maar deze stylus wordt niet meegeleverd.

Xiaomi Pad 5

Top 5 beste tablets voor bladmuziek (10)

Bekijk

De Xiaomi Pad 5 heeft een groot scherm van 11 inch en een slank, elegant design. Gemakkelijk mee te nemen en daardoor ideaal voor iedereen die veel onderweg is.

De lange batterijduur zorgt ervoor dat je maar liefst 10 uur achter elkaar kan gamen of 16 uur films en series kan streamen. Het aflezen van bladmuziek via deze tablet zal dan ook zeker geen enkel probleem zijn.

Dankzij het lage bluelight niveau worden je ogen beschermd tijdens het gebruik. Bovendien maakt de Pad 5 gebruik van lichtsensoren, waarmee de hoeveelheid en de sterkte van het licht dat afkomstig is van de tablet wordt aangepast aan de omgeving.

Aantekeningen maak je met de stylus die je er los bij kunt aanschaffen (let op, deze wordt niet meegeleverd maar kan je los aanschaffen).

Belangrijkste kenmerken:

 • Groot scherm
 • Lichtgewicht
 • Lange batterijduur
 • Geen extern geheugenslot

Lenovo Tab M10 FHD Plus

Top 5 beste tablets voor bladmuziek (11)

Bekijk

Dankzij het 4 GB werkgeheugen en de octa core processor is deze Lenovo M10 FHB Plus snel genoeg voor dagelijks gebruik. Wil je zware taken doen als foto’s bewerken, dan is deze tablet daar minder geschikt voor.

Met het 10,3 inch scherm is bladmuziek goed leesbaar, zeker met de dunne randen die je extra display ruimte geven.

Je page turner pedaal verbindt je gemakkelijk via Bluetooth en dankzij een opslagcapaciteit van 64 GB, die met een extra geheugenslot uit te breiden is tot 256 GB, heb je genoeg ruimte om een grote collectie bladmuziek op te slaan.

Internet is er via wifi en 4G, dus altijd en overal beschikbaar. Een stylus om aantekeningen te maken kun je los aanschaffen.

De M10 FHD Plus beschikt over twee speakers met Dolby Atmos en de batterij gaat zo’n 8 uur mee. Kortom: een prima allround tablet voor een scherpe prijs!

Belangrijkste kenmerken:

 • Dun, licht en compact
 • Prijs/kwaliteit
 • Geluid kan beter

Welke tablet voor bladmuziek kies jij?

We hopen dat deze tips je helpen bij het kiezen van een tablet voor bladmuziek. Welke heeft jouw voorkeur, gebruik je er nu al een of heb je suggesties voor andere modellen? Laat het ons weten in de comments!

Dit vind je misschien ook interessant

Karaokesetkopen? Met deze 15 karaokesets maak je elk feestje nóg leuker!

De mooiste muziekdozen op een rij

33x een origineel cadeau voor muziekliefhebbers

Nieuwe online cursus: ‘Leer noten lezen in 5 dagen’

Top 5 beste tablets voor bladmuziek (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 6420

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.